Adatepe Köyü İlkokulu 1947-1985 yılları arasında aralıksız olarak hizmet vermiş, 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılmıştır. Terk edilen okul binası 1997 yılında oldukça bakımsız halde iken bir grup gönüllü tarafından Çanakkale Valiliği'nden kiralanır, bölgeye özgü taş yapı özelliklerini taşıyan bu bina, bütün özellikleri korunarak restore edilir ve felsefe, tarih, siyaset tarihi, edebiyat, sanat, sanat tarihi, matematik, astronomi, arkeoloji gibi çeşitli disiplinlerde seminerlerin yapıldığı, ayrıca değişik alanlarda çalışan sanatçıların serbest atölye çalışmaları yapacakları bir mekana, yani Adatepe Taşmektep'e dönüşür.
Adatepe Taşmektep'de düzenlenen programlı seminerlerde, katılımcıların da içine dahil olduğu tartışmalar yapılır, analiz ve kıyaslamalar yoluyla yeni düşünceler ve bilgiler üretilir. Sürekli yeni bilginin üretildiği, üretilenin hızla tüketildiği günümüzde, Adatepe Taşmektep bilgi edinme geleneği oluşturmaya çalışan bir mekan olma amacındadır. Adatepe Taşmektep ileri düzeyde bilgi veren, eğitimin sürekliliğine inanan, bilgilerine ve sürekliliğine güven duyulan, uzmanlarının bilimselliğine ve araştırmacılığına inanılan, bilgi üretenlere saygı duyulan, elde edilen geliri kendi gelişimi için kullanan ve insan ilişkilerinin doğru kurulduğu yerlerden biridir.
Adatepe Taşmektep, günlük hayatlarında uğraştıkları işlerin dışında farklı ilgi alanları olan, bilgilerini derinleştirmek ve deneyimlerine yenilerini eklemek isteyen, şehirlerin yorucu ve zaman tanımayan ortamından çıkarak, yeni bilgiler edinerek tatillerini verimli hale getirmek ve hayata yeni bakış açıları eklemek isteyen insanları bir araya getirir. İlgi alanlarına yeni kapılar açmak ve bu konularda keyifli tartışmalar yapmak, günlük hayatın monotonluğunu katlanılabilir kılacaktır düşüncesiyle hayata geçirilen Adatepe Taşmektep, köy meydanına 2 dakikalık yürüyüş mesafesindedir.
Seminerler çam ağaçları arasında konumlanmış okulun dersliklerinde veya seminer konusu veya katılımcıların tercihi doğrultusunda okul bahçesinde, seminer içeriğine göre film, dia ve müzik eşliğinde yapılır. Seminer aralarında anıtsal çam ağaçları altında çay ya da kahveler içilirken sohbet devam eder. Atölye çalışmalarıysa günün her saatinde katılımcıların ve atölye hocalarının istekleri doğrultusunda programlanmaktadır. İlk seminer akşamında okulda birlikte yemek yenir, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelmiş, aynı ilgi alanı olan katılımcılar birbirini tanır, kaynaşır. Genellikle sabahları zinde bir zihinle öğlene kadar yapılan dersler sonrasındaysa katılımcılar Türkiye’nin en temiz denizlerinden birine sahip kıyılarda denize girme, doğa harikası sayılan bölgede yürüyüşe çıkma ya da köy ortamında kalıp dinlenme olanaklarına sahiptir.
Adatepe Taşmektep etkinlikleri, 2015 yılından bu yana kurumsal bir kimlikle, Adatepe Taşmektep Derneği çatısı altında yürütülmektedir.